Maksud lagu Gangnam Style...!!


Oppa Gangnam style!!!!! love it!!!

Dah nak dekat 70 juta penonton video sejak mula diletakkan di Youtube pada 15 Julai 2012. WAH GILER GEMPAK..!! memang satu fenomena yang diketahui umum...

Bagi mereka yang tidak memahami bahasa Korea, video muzik ini hanyalah video muzik yang kelakar atau video budaya kuning (sebab penyanyi ini ada pandang punggung perempuan seksi) hehe... atau just another youtube video yang catch and kelakar ala2 cartoon.

TETAPI..

Rupa-rupanya gaya Gangnam ini adalah merujuk kepada satu gaya hidup di tempat yang sangat mewah di Seoul yang mewakili $84 bilion kekayaan Korea Selatan pada 2010, mewakili 7% dari keseluruhan KDNK. Keluasan Gangnam ini cuma 15 batu persegi. (Ala2 Brevely Hills kat Amerika atau Bukit Antarabangsa kat Malaysia.. hahaha)

Muzik video ini merupakan satu kritikan sosial kepada gaya Gangnam yang mengejar kekayaan palsu. Di Korea Selatan, secara purata hutang kad kredit mencapai 155% disposable income dan setiap orang dewasa mereka mempunyai 5 kad kredit.

Antara lirik awal adalah merujuk kepada gaya hidup urban mengenai kopi. Lawak orang Korea antaranya adalah bagaimana wanita urban di Korea sanggup membelanjakan $2 untuk mi ramen tetapi $6 untuk minum kopi di tempat seperti Starbucks... hehe 

Sama tak macam gaya KL? (sentap.. tatttt!!)

RM5 untuk nasi bungkus dan RM15 untuk menikmati Starbucks... daa~


INI DIA GANGNAM...


 

Dari sudut pemasaran, PSY Gangnam Style ini adalah sesuatu yang bersifat “purple cow”. Istilah yang digunakan oleh Seth Godin untuk sesuatu produk, servis yang remarkable.

Mereka yang suka cerita Korea, K-POP mesti sentiasa disajikan dengan watak-watak lelaki hensem, macho dan bergaya. Tiba-tiba muncul satu video Korea lain yang memaparkan seorang penyanyi yang secara fizikalnya tidak seperti artis Korea yang lain dengan gaya yang tidak macam KPOP. Jadi sebab itulah video ini lebih dikenali sebab kelainan yang cuba dibawakan.. GENIUS...!!!

Ingat lagu Asereje oleh Las Ketchup? Itu dulu, sekarang …

Oppa Gangnam Style!!!! 

Sumber: www.pakdi.net

Ini translation dalam bahasa Inggeris supaya kalian lebih mengerti....

lirik Gangnam Style


p/s: serius cannot stop repeating hear this song...!! kawan aku yang tak suka Kpop semua ske lagu dia.. faham yer ndak.. hehehe.. dah kali ni harap korg faham and ENJOY...!!!

11 comments:

  1. saya mohon share link blog awak ni..terima kasih ya.. :)

    ReplyDelete
  2. yeah.. byk2 lagu kpop(i don't like kpop),yg ni, boleh la dterima telinga sbb rentak dia pun refreshing skit. tak minat tgk videonya =.=

    ReplyDelete
  3. baru paham , thanks bro sebab bagi kebenaran letak link kat blog. kumawo (thanks) ;]

    ReplyDelete
  4. MANA YG MENGATAKAN MENGUTUK NABI LAH,MENGUTUK BUROQ LAH...MENYILANG TANGAN MACAM SALIB LAH.... SORRY TO SAY.... KEPALAH ABAH KORANG LAAAA WOIHHH....DULU ZAMAN TGK CERITA WINTER SONATA TAKDA PULAK KORANG NK SELIDIK,MENGKAJI,PERTIKAI AYAT2 PELAKON TU CAKAP....CUKUP2 LA RAKYAT MALAYSIA WOAHHHHH NAK TAKSUB2...SUMPAH LAWAK BILA KONON2 ULAMAK DAH TKDA KEJA IBADAH GI KACAU BENDA LAIN...JAGA CEBISAN KAIN SENDIRI DAHULU BARU BOLEH KACAU TEPIKAIN ORANG...DOSA/PAHALA SENDIRI TAH KEMANA LAGI NAK PERTIKAI2KAN....SHIT TO THE MALAYSIA TAKSUB PEOPLE

    ReplyDelete
  5. fuck you anonymous youre shit we're not.hes just revealing the truth

    ReplyDelete
  6. Aigoo. Apasal ckp org Malaysia shit ni. Disebabkan lagu PSY ni, kau ckp org negara kau sendiri "shit". Relax ah. Tak payah nak gaduh gaduh. Sbenarnya, aku kawan dgn PSY ni. Masa tu, aku lepak dgn dia makan ramen dkt Mokdong. Aku ada tanya pasal maksud Gangnam ni. Dia ckp Gangnam lah. Ada area nama Gangnam dkt korea ni. Klau free, korg dtg ah sini lepak lepak ke, melancong ke.. Tapi taktau ah kalau org yg buat lagu ni ada dia masukkan makna lain. Ok ah bye. Tu je nak cakap. Bye.. Kalau ada masa, tgok lah video baru aku dkt youtube. "Kwangsoo dance machine". Sincerely, Lee Kwang Soo

    ReplyDelete
  7. tolong lah Anoiymuous ko ni kafeeeee...ke islam hah ambik ko sebiji,,,

    ReplyDelete
  8. ko ni kafffeeeeeeeeeeeer ke ..islam ...ambik kau sebiji ,,,yg bising bising buat pa !!!!!

    ReplyDelete
  9. maaf, sy mencelah di sini... sebenarnya, kita tak perlu nak kira sama ada lagu nyh menghina nabi, atau agama kita... para alim ulamak mengharamkan lagu ini kerana ketaksuban kita semua... ketaksuban kita menjadikan lagu nyh sebagai budaya kita...yang mna secara terang terangan salah di sisi agama kan... video klipny sja dah menjadikan kita berdosa...sbb ap? sebab menayangkan aurat2 perempuan yang tak sepatotnya kita tgk... itu saja... tak salah kita nak berhibur...tp perlu ada batasnya...
    and, pernah tak korang semua terfikir... kita mengagung-agungkan budaya, lagu dari luar... tapi ada tak orang2 luar, mangagungkan budaya kita? sy rasa tak ada.. jadi sekarang nyh, kalau kita yang tak pertahankan budaya kita, siapa lagi?
    fikir2kan....

    ReplyDelete
  10. bodoh.......
    ckp tu bgs ckit.. ingt kmu 2 ok sgt kh..
    menghina sna cne..
    ckp2 tpi x pndy sdr dri..
    kmu m'mang xda agma,x ingt pn pd msa akn dtg,kmu hnya ingt d dunia sja ta'p d akhrt,1 pn kmu x ambl tw..klu org ada otk ah..
    x bgne ow drg mw ckp..kmu sja 2 sling mengutuk..
    hina ngra org lh..blm tentu ngra sndri lbh bek tw x..
    2 lr len kx klu mw cipta lgu..yg bgs2 bru lr..xda ptgkrn..
    smua lr yg kna kc tayang,x kira lgu,mve kh..
    lw kmu m'hina dgn org yg ckp sja x apa.. ini kc ikt2 1 ngra..
    fkir dlu lr.. smua org bknnya sma...bodoh...
    ingt dri koe 2 pn baik sgt kh,ada hti ckp org..
    sapa surh jga kmu p cpt2 lgu2 bg2..
    bla kna ckp..
    moe pns sndri..bungullll...

    ReplyDelete
  11. Farid Kageyoshi
    kebenaran kisah ini saya serahkan bulat-bulat kepada Allah

    KISAH BENAR: SECEBIS CERITA DUKA DARI GANGNAM (Kisah disebalik lagu Oppa Gangnam Style terbongkar


    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=520999891251283&set=a.508819342469338.120222.508448782506394&type=1&relevant_count=1

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...