Senarai Biasiswa Malaysia 2012



YEAAHHH... inillah masa yang ditunggu-tunggu.. selalunya memang macam nilah tradisi selepas result SPM sudah pasti berbondong-bondong peluang yang menawarkan biasiswa dibuka.. maka apa yang kita tunggu lagi...?? SERANG...!!!!!!!!!!!!!
Walaupun dah masuk semester ke 3 tetapi aku takkan berputus asa nak juga mohon biasiswa sebab nanti nak buat internship atau praktikal kat luar negara senang kalau ada tajaan.. yer tak?? harap-harap kali ni dapat laa.. AMIN...
Kepada adik2 atau kawan2 lain jom laa... kita isi bersama.. mana tahu rezeki kita.. huhu.... 

Senarai Biasiswa 2012 Di Malaysia

Senarai Biasiswa Negeri 2012 :
Bagus kalau dapat biasiswa JPA tapi nak dapat punyalah payah nak mampus.. aku dah mohon last sem tapi gagal.. tapi tak kira mohon gak this sem.. hehehe....
Untuk pengetahuan semua ada 5 jenis biasiswa iaitu biasiswa awam, biasiswa swasta, biasiswa bank, biasiswa negeri serta biasiswa diploma. Untuk maklumat lanjut, anda boleh la merujuk dalam KITBIASISWA dimana ada menyediakan informasi 57 tajaan biasiswa, ramalan tarikh permohonan biasiswa dibuka atau ditutup untuk setiap tawaran biasiswa, contoh surat permohonan biasiswa, contoh soalan popular & tip-tip menghadiri temuduga biasiswa.
*maaf kalau tak boleh bukak link yer.. ini hanya senarai jer.. kalau nak maklumat lanjut boleh search sendiri yek.. huhu... sorry sangat2...
sumber: FAIZAL FREDLEY

28 comments:

  1. ohhhh, patutlah macam kenal. hahaha. rupanya faris ni. okay2. terima kaseh info ni.

    ReplyDelete
  2. Salam . blh tnya siket ? Sy student ipta sem 3 diploma . Sy nak apply biasiswa . Tapi bila buka bnyak2 kat ats ni , macam major untuk degree jee . Huhu sedih2 . Agak2 yg mana satu sesuai ek ? Kalau blh tlg , tlg tau . K thanx :)

    ReplyDelete
  3. Salam . Sy student ipta sem 3 diploma . Sy nak jugak mohon biasiswa . Tapi major yg sy buka , untuk degree and lepasan SPM jeee . Agak2 lau awk bleh tlg , ape yg sesuai erk nak mohon ? Thanxx :)

    ReplyDelete
  4. salam.. maaf saya sebenarnya tak tahu nak jawap macam mana soalan anda ni... sebab saya tak ambil diploma.. tapi saya dah tyekan kawan saya yang ambil diploma dan dapat tajaan jpa sejak dr diploma.. dia kata.. time diploma biasiswa yang di taja hanya JPA.. tak ada lain..

    hal ini kerana, banyak company private yang nak bagi biasiswa sbb nak ambil terus kerja contract dgn dorg.. so sbb tu byk di taja degree or spm and stpm yang straight tros taja smpi degree and bind contarct dgn dorg...

    kalau yg tak ada contract tu selalunya yang very excellent students yang usually smpi luar negara jer.. kalau biasa2 mmg ada contarct.. so sbb tu diploma tak ditawarkan..

    so saya harap ini membantu.. dan why not u try jpa mana taw ada rezeki mcm kawan sye tu.. hehe.. amin.. and good luck..!!

    ReplyDelete
  5. Yang terbaik lah awak Fariz. Nice post. Very helpful. (Hope so) heee.

    ReplyDelete
  6. salam. bile permohonan biasiswa dibuka pulak ea? sllu buka mesti da tutup.. kwn sy kta bulan 6 ad buke bru, tpi bile tarikh nye? awk ad thu x?

    ReplyDelete
  7. depends kepada company yg nk tawarkan.. boleh check di portal biasiswa Malaysia.. selalu laa updated.. good luck :)

    ReplyDelete
  8. hai, sy mrupakan pelajar degree sem 3.. sy ngh mencari lau ada biasswa pape. sbb sy kos edu. and xbyk scholarship utk kos edu. huhu. but do let me know k if awk tau pape. tq

    ReplyDelete
  9. haha. same2 tgh nak mohon jpa tp tak bukak lg ek??

    ReplyDelete
  10. sy ingat nk beli kitbiasiswa tp x pasti tul2 berguna ke x.... awak tahu apa2 x ttg kit nie? :)

    ReplyDelete
  11. Wah! thanks sgt2!
    btw, sy amik degree sem 3 skrg. sy nak apply biasiswa. tp x tawu biasiswa ape yg available. if ade pun nnt nak gune result mne utk apply eh? result sem 3 or result matrik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya nak latest result.. result matrik pun akan diminta gak =) gud luck!

      Delete
  12. Tq for the info. Really helpful ;)

    ReplyDelete
  13. salam ....
    syarat2 untuk mendapat kn biasiswa nie cm na ye?
    sebb sye target nk g jepun ..adakah susah nya nk dpt kn biasiswa ?

    ReplyDelete
  14. Asslmualaikum fariz, hye..terima kasih sgt2 kerana post benda ni.. At least dpt bantu ima yg sedg cari badan yg nak sponsor scholarship ni..Thnkz a lot k (^^)y

    ReplyDelete
  15. Thanks 4 info..bru nk apply..dh byk bleh apply..sume dh due.hihi.sedih.

    ReplyDelete
  16. Salam, thanks 4 info :)
    agak2 kan bila lagi biasiswa akan open..
    really need it. hmm. nak mohon, tp dah tutup. sedih ;(
    so if tau pleasee update k.

    ReplyDelete
  17. thanks 4 info :)
    bila lagi biasiswa bukak?huhu
    selalu terlepas, nak apply jee dah tutup..

    ReplyDelete
  18. Tk sangat2 utk info ni.Anak aunty dah 3 sem berturut2 dapat dekan tetapi apply biasiswa JPA tak dapat.X tahu apa yg x kena. Skrg ni pun cuba dan terus mencuba kot2 ada rezeki.

    ReplyDelete
  19. haii..ntuk sesi 2013 bila tarikh memohon biasiswa ni dibuka?

    ReplyDelete
  20. untuk sesi2013 bila permohonan biasiswa ni dibuka?pelajar ipta boleh memohon ke?

    ReplyDelete
  21. Admin, ada satu lagi biasiswa baru, www.danakcm.my masih terbuka bagi semua pelajar yg ingin belajar di mana2 IPTS shj tak kira apa jua keputusan SPM. semua pelajar boleh memohon biasiswa ni.

    ReplyDelete
  22. buat lah untuk tahun 2013/2014 pula..hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...