MONA FENDI......

PENAH DENGAR X CITER PASAL...

MONA FENDI..

ALA CITER PASAL PEMBUNUHAN PALING NGERI DI MALAYSIA SATU MASA DULU...
AKU MULA MINAT NAK DISCOVER PASAL CITER NI..
MASA KELAS SIR NASIR LA... DIA BANGKITKAN CITER NI.. SO..
AKU TERUS KAJI....

SEBENARNYA MONA FENDI ATAU NAMA SEBENARNYA MAZNAH BINTI ISMAIL...
IALAH SALAH SEORG SUSPEK BAGI KES PEMBUNUHAN
DATO MAZLAN IDRIS(ADUN PAHANG)


SUSPEK PERTAMA... JURAIMI HUSSIN.(YANG PAKAI KOPIAH)
SUSPEK KEDUA IALAH SUAMI MONA FENDI... IAITU Mohd Affandi Abdul Rahman
(YANG BERMISAI)
SUSPEK KETIGA IALAH MONA FENDI.....

UNTUK PENGETAHUAN KORG MONA NI FAMOUS COZ DIA NI DULU ARTIS... 
NI BUKTINYA....

AND UNTUK PENGETAHUAN KORG CITER PASAL KES NI TELAH DIFILEMKAN...
TAPI TELAH DI BANNED OLEH FINAS ATAS TUNTUTAN DARI KELUARGA MONA..
YELA... KENA JAGA MARUAH DORANG....
BY THE WAY CITER NI MMG NMPK MELATOP...


OK BACK 2 THE STORY...
aku nak citer kt korg macam mana kes dia berlaku secara ringkas...

FIRST KITA TENGOK DULU KEADAAN MAYAT DATO MAZLAN..
YANG TELAH DIKERAT 18 BAHAGIAN...

cuba korg bayangkan betapa kejamnya kes ni kan...
baik kita ikuti apa kisah mereka semasa perbicaraan.....

1. SUSPEK PERTAMA... JURAIMI... 
        ok... Juraimi dituduh sebagai suspek pertama kerana dialah yang memulakan pembunuhan dengan mengerat kepala Datuk Mazlan...semasa di kandang mahkamah dia kata yang mereka sudah merancang pembunuhan 2 sebulan sebelum kes berkenaan berlaku...semasa kejadian berlaku Juraimi diarahan oleh Affendi untuk menetak leher Datuk Mazlan mengunakan kapak..... kiranya dia nak cakap yang segalanya dirancang oleh mereka and dia hanya mengikut arahan.. lagipun dia berjaya menunjukkan bukti yang dia tiada niat untuk membunuh Datuk Mazlan.. kerana selepas pembunuhan Mona hanya bagi dia RM1500.. itupun RM 1000 untuk makanan itik and selebihnya untuk dia.... maka peguam dia pun cakap la yang upah yang diberikan kepadanya lagi sikit berbanding makanan itik peliharaan dorang...
          plus.. dia kata semasa melakukan pembunuhan 2 dia berada dalam keadaan tidak sedar kerana telah dipukau oleh Affendi.. melalui minuman semasa latihan silat..(Affendi bersetuju dengan kenyataan itu and mengaku yang mereka suami isteri ialah bomoh) dan dia juga disokong oleh kenyataan polis yang menangkap  dia.. polis 2 kata semasa pertama kali Juraimi ditangkap dia berada  dalam keadaan yang kusut-masai and bermata merah... dia di tangkap kerana disyaki sebagai penghisap dadah.. namun ujian air kencing menyatakan tidak.. selepas ditangkap dia diarahkan datang semula ke balai polis keesokan harinya kerana dia mintak izin nak bagi itik makan.. kalau membunuh Dato Mazlan dengan niat kenapa dia x larikan diri???... malah dia datang balik ke balai polis keesokan harinya tanpa rasa bersalah and takut...
          malah masa perbicaraan dengan polis mengenai Dato Mazlan dia hanya cakap x tahu... tapi dia memberitahu segalanya selepas ditepuk bahu oleh Affendi.. menurut Juraimi. semasa dibalai polis Affendi menepuk bahunya dan menyuruh dia menceritakan segalanya.. barulah dia sedar bagaimana kes 2 berlaku and bagitahu polis kat mana dia tanam senjata pembunuhan and mayat Dato Mazlan.....

2.SUSPEK KEDUA... AFFENDI..(suami Mona)
          lain pulak citer si Affendi ni... dia kata sebenarnya dia dan mona x penah merancang nak bunuh Dato Mazlan... dia kata duit RM500 000 dan Geran tanah yang diberikan oleh Datuk Mazlan bukan dicuri tapi sebagai bayaran Datuk Mazlan membeli....

   
       dia kata songkok dan tongkat ni bersakti dan dipercayai milik Sukarno satu masa duhulu... menurut dia harga dua barangan ini ialah RM2.5 juta... Dengan memakai songkok and tongkat ni together kita boleh menjadi kebal and akan dapat banyak kesaktian.... dia cakap kedatangan Datuk Mazlan kerumahnya malam itu ialah untuk mandi bunga.. kerana mereka percaya yang malam 2 akan ada rezeki yang turun....
       sedang Affendi dan Mona bersiap2 nak mandikan Dato Mazlan dengan membaringkan dia.. tiba2 Juraimi datang membawa kapak dan terus menetak leher Datok Mazlan... dia kata yang Juraimi bertindak seperti orang yang tidak ada pedoman siap kancing gigi... tindakan Juraimi membuatkan Affendi dan Mona tergamam and terkaku seketika... selepas ditetak tiga kali akhirnya kepala Datuk Mazlan pun tercabut... selepas 2 dia kata yang Juraimi mengarahkan mereka membawa anak mereka iaitu mazdiana lari ker KL and biarkan dia menguruskan Dato Mazlan... maka mereka pun pergilah ke KL seperti yang diarahkan oleh Juraimi....

3. SUSPEK KETIGA... MONA FENDI..
         Mona pula hanya bersetuju dengan kenyataan suami nya Affendi... dia menceritakan bagaimana perasaannya disaat itu and kesal dengan perbuatan Juraimi... dia juga menyatakan buat apa dia nak ambil harta Datuk Mazlan kerana dia dan suaminya sudah kaya.. menurutnya meraka ada RM400 000 simpanan dalam bank...
          bila ditanya apa yang dia buat selepas pembunuhan.. dia bagitahu yang dia dan keluarganya termasuk anak mereka Mazdiana bermalam di Hotel sebelum pergi bermalam di rumah saudara mereka pula.. selepas 2 mereka juga menyewa rumah... dia kata dia sempat membawa anaknya bershopping.. and dia kata yang anak dia suka sangat bershopping... 
            bila ditanya kenapa membawa kereta Datuk Mazlan ke KL dan menjualnya.. dia menafikan kenyataan itu dan dia kata sebenarnya kereta 2 rosak and dorg bawa baiki..
             akhir sekali dia kata yang motif Juraimi membunuh Datuk Mazlan kerana cemburu hubungan Datuk Mazlan dengan Noraini....

AGAK MENARIK JUGA PERBICARAAN DORG NI...
COZ JURAIMI KATA DIA DIRASUK...
WHILE, MONA AND SUAMINYA KATA YANG JURAIMI CUBA MENGENAKAN MEREKA....

maka bila turn pendakwa raya berbicara semua mesteri terungkap....
menurut pendakwa raya sebenarnya ketiga-tiga suspek bersalah kerana meraka memang merancang bersama-sama untuk membunuh Datuk Mazlan....

PERTAMA.... pasal Juraimi yang dirasuk oleh Affendi sebenarnya satu penipuan....
kerana.. kalau Juraimi dirasuk bagaimana dia boleh mengingati adegen pembunuhan yang dijalankan. dengan terperinci... lagipun cerita dia semasa disoal jawab dengan polis and semasa perbicaraan di mahkamah terdapat beberapa percanggahan.... tambahan lagi.. dia kata yang Mona bagi dia RM1500 dan mengatakan RM1000 untuk makanan itik manakala RM 500 untuk dirinya... kalau dia dalam keadaan dipukau macam mana dia boleh mengingati perkara berkenaan dengan terperinci... siap tahu lagi RM1000 untuk itik and RM 500 untuk dia..... antara fakta yang meragukan juga .. dia kata dia ada cuba mencari Mona dan suaminya di KL selepas sepupu Datuk Mazlan ugut dia untuk buat laporan polis jika datuk Mazlan tidak pulang ke rumah..... kalau dia dirasuk macam mana pula dia boleh sedar nak cari Mona dan Suaminya di KL siap pergi tido umah kawan agi.... sebenarnya niat dia mencari Mona dan suaminya ialah untuk memastikan pembunuhan itu tidak terbongkar..... plus, peguam dia gagal menunjukkan bukti rawatan drpd doktor yg menyatakan Juraimi berada dlm keadaan tidak sedar semasa melakukan jenayah....

Kedua... pasal kenyataan Affendi juga menipu... sebab dia kata Juraimi bertindak seperti orang tidak pedoman dan bukan bertindak diatas arahan dia... kalau benar kes ni  tiada kaitan dengan mereka kenapa mereka tidak melaporkan perkara ini kepada polis... kemudian lepas pembunuhan berlaku Mona and anak mereka sempat bershopping besar lagi... mengikut bahan bukti menyatakan yang Mona berbelanja sebanyak RM200 000 selepas pembunuhan berlaku dan kebanyakkan duit yang digunakan ialah not RM1000 sama dengan duit yang dibawa oleh Datuk Mazlan semasa datang ke rumah mereka semasa malam berlakunya pembunuhan.... tambahan pula, Mona mengaku dan mempunyai bukti telah membuat pemedahan plastik selepas pembunuhan dan kereta Datuk mazlan juga dijual... kenyataan Mona yang menyatakan mereka kaya sebenarnya satu penipuan kerana mereka gagal menunjukkan  sebarang bukti yang mereka ada simpanan sebanyak RM400 000.....

Ketiga,. pendakwa raya berjaya , menunjukkan yang Juraimi ada motif pembunuhan iaitu pasangan Mona dan Affendi berjanji akan memberinya RM15 000 selepas selesai pembunuhan.... malahan alasan Juraimi memotong  Datuk Mazlan kepada 18 bahagian adalah untuk mempercepatkan proses pereputan kepada mayat.....

maka, semua juri sebulat suara menjatuhkan mereka hukuman gantung mandatori mengikut Seksen 302 dalam Kanun Keseksaan....

APA YANG MENARIK IALAH...
SEMUA INI BERLAKU KERANA..
.
DUIT DAN PANGKAT!!!!

LESSON....

MAKA BERINGATLAH KITA SUPAYA TIDAK MENJADIKAN DUIT SEBAGAI PERKARA PERTAMA DI  DUNIA INI...
BERINGATLAH YANG SESUNGGUHNYA SEMUA INI HANYA LA SEMENTARA..
DIAKHIRAT SANA KEKAL SELAMANYA.....

UPDATED.....

AKU TENGOK RAMAI ORANG SUKA BACA ENTRI AKU PASAL MONA FENDI NI..
JADI DI SINI MASA AKU BELEK-BELEL YOU-TUBE AKU TERJUMPA PULA VIDEO YANG MEMBUAT JEJAK SEMUA KISAH INI.. JADI MARI LAH KITA HAYATI BERSAMA KISAHNYA DALAM BENTUK VIDEO PULA...



38 comments:

  1. hebat... saya memang dah lama nak tahu pasal kes ni... perjelasan awak menyenangkan saya... x perlu lagi saya baca kes report yang panjang2 2....
    thanks.....

    ReplyDelete
  2. bella.... tq.. 2 hari kot aku baca kes dia... panjang nak mampos...

    ReplyDelete
  3. saya pon berbesar hati dapat membantu anda.. encik anonymous...

    ReplyDelete
  4. SAPA KAKAK KO... hehehehehe
    by the way tq for ur compliment...

    ReplyDelete
  5. very very very INTERESTING!!!!!!!!!! <3

    ReplyDelete
  6. try cri cerita time mona fendi ni dlm penjara fariz~ sure it gonna be more intrsting =)

    ReplyDelete
  7. okey~kawan aku baca dan dia kata seram..xpi bagi aku..nmenarik!sbab kes ni punyer lah lamer

    ReplyDelete
  8. au revoir.... ok.. i will see about it!!!

    ReplyDelete
  9. MEMANG SANGAT MENARIK...
    UNTUK PENGETAHUAN KO... NI LA KES TERAKHIR DI MALAYSIA YANG PAKAI SISTEM JURI...
    AND KES NI SANGAT FAMOUS SAMPAI KAT LUAR NEGARA...
    HUHUHUH

    ReplyDelete
  10. ko ni...sape emo right now???aku ke ko?haisshhh~~
    naseb2~btw, ye ker? pe beza sistem juri dgan yg ader la ni? =p

    ReplyDelete
  11. bro cara u cerita sempoi kot.... gua minat la... bleh jadi jounalist.. huhuhu

    ReplyDelete
  12. tq...... amin... x payah jadi journalist..
    jadi blogger terkenal pon jadi lah!!

    ReplyDelete
  13. apa jadi dengan anak perempuan dia sekarang eh?

    ReplyDelete
  14. stranger on the bus: xsilap still hidup lg...dia menghilangkan diri after that...xtau pe citer skarang ni

    ReplyDelete
  15. stranger: dengar khabbar dari anak affandi dengan wanita lain sebelum dia khawin dengan mona fendi kata... anak dia elok jer.. sekarang ni dah besar dah...

    ReplyDelete
  16. natasya.. dia bukan menghilangkan diri.. cuma x mahu dikenali.... biarlah.. janji dia bahagia dengan hidup dia sekarang.. kita doakan kesejahteraan dia sama2...

    ReplyDelete
  17. try ungkap kisah botox artis2 malaya plak...hahaha

    ReplyDelete
  18. hehe... bernas gak idea ko.. tapi panas sgt la citer 2.. kang tak pasal2 aku kena saman.. hehe

    ReplyDelete
  19. knp pas kes ni jury da x gunapakai erk..?

    ReplyDelete
  20. sebab x efficient.. sistem juri hanya tengok fact tapi diorang x tengok law.. so macam x adil la.. kalau peguam 2 pandai bermain emosi dan pujuk juri dia boleh menang.. sedangkan kalau ikot bukti dan law dia salah.. wakil2 juri ni kan bukan dalam kalangan yang pandai law matter.. therefore kalau peguam tu merapu pasal law pun dia takkan faham...

    ReplyDelete
  21. bkn kerana wang....
    hanya mangsa n pemangsa je yg tau hal sebenar..

    "UNDANG2 MALAYSIA BAGUS MENGADILI ORG NI" (tangan ddada mata ke atas)

    ReplyDelete
  22. emmm.. betul jugak.. mungkin saya tak tahu motif sebenar kenapa kejadian ini berlaku.. terima kasih atas nasihat saudara.. but sekarang ni sebab duit mcm2 bleh terjadi kan.?? hish2..

    ReplyDelete
  23. saya harap sangat awak ada simpan law report ttg kes ni...tolong inform sy..yea..btw thanks sbb awk byk membantu sy dlm hasil tulisan awk nie...sy dapat assignment ttg kes nie...sgt2 sakit kepALA mncari law report kes nie..nie email saya...cinta1092@yahoo.com

    ReplyDelete
  24. maaf yek.. saya hanya mampu bagi backgroud of this case only but for the law report saya pon tak jumpa.. sorry sgt2.. hopefully u can find it.. and of course u can share it with me..

    ReplyDelete
  25. ala....ermm..xpe la..btw..sgt2 berterima kasih atas maklumat2 yg awk bg..really help me...a lot!!!!
    n harap2 sy jumpa law report tu..oh yea...awak pun,klu ade pape lg mklumat yg awk ley share ngan sy...share la yea..sgt2 mngalu alukannya...
    dont worry sy akn share dgn awk nant..=)

    -akma-

    ReplyDelete
  26. oh yea...u ade sebut dlm komen2 kat atas,yg awk amik masa 2 hari tuk baca kes nie...awk baca ape bnde?? ley sy nk bende tu tak??
    -akma-

    ReplyDelete
  27. saya ada letakkan url report tu kat bahagian paling bawah post ni.. saya tulis

    "SUMBER:...."

    tekan jer... tu sebenarnya reporter report yang buat report ttg kes ni.. saya ingat awak perasan.. saya rasa sangat berbesar hati dapat bantu awak..

    akma ni pelajar law UIA ker???

    ReplyDelete
  28. citer lama ni terbongkar kembali...tau kah anda bahawa Mona Fendi sempat menjamu org kg makan sup daging mangsa bunuh tersebut? Of course la org kg tak tau ketika menikmatinya tp mereka menceritakan betapa enak nya sup daging tersebut sampailah kemudiannya mereka tahu selepas terbongkarnya kes pembunuhan tersebut!!!!!......

    Satu lagik peguam yg memula di lantik terpaksa lepaskan kes Mona Fendi kerana bila berhadapan utk soal jawab, muka Mona asik berubah2 drp beruk, monyet, rimau dsb tanpa perlu CGI.....boleh pengsan bg yg lemah semangat!!

    In the end Mona Fendi pun di tangkap secara halus oleh ulamak Harun Din and di lupus kan untuk selama lamanya....moralnya....jgn bersubahat bersama syaitan and jin....sejahat2 manusia adalah sebaik2 jin....nauzubillah min dzalik

    ReplyDelete
  29. Mona ditangkap secara halus oleh harun din? Boleh ceritakan lagi tak? Menarik ni.

    ReplyDelete
  30. ok jgak ..part ulama harun din tu aku pnah dgr tp xpnah tau....blh share x?

    Ery

    ReplyDelete
  31. Citer awak menjadi lecas leweh tawa hebe kerana awak tak citer pun ngapa Latok mezlan boleh berada di umah Mona ari tu, jangan jangan ada kaitan dengan unsur pemujaan untuk mengekal kuasa. Ini bahay, jelas bahayya. Boktinya sudah nampakkan. Itulah sebabnya oreng tue tue larang sangat jangan percaya BOMO, tapi bagi oreng oreng yang biasa idop snang dia peduli apa larangan larangan nih. Buat apa saja asal boleh idup snang

    ReplyDelete
  32. pementasan teater mona fendi, ump april ni..jmput dtg :)

    ReplyDelete
  33. thanks for info. btw nk ajk tgok pementasan teater mona fendi ni kt ump april ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila tarikhnya? mcm best je? siapa yg berlakon? boleh tahu details tak?

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...